Clasificarea Parfumurilor

Parfumul este un amestec lichid format din uleiuri si extracte vegetale, substante de origine animala, fixatori, solventi, apa dedurizata, conservanti si coloranti. La toate acestea se adauga si cateva mici secrete.

Pentru a alege parfumul potrivit pentru tine sau pentru cineva caruia doresti sa ii faci un cadou reusit, e bine sa stii cateva lucruri care cu siguranta te vor ajuta.

In primul rand, trebuie sa stii cate ceva despre familia din care face parte parfumul, etapizarea notelor parfumului (note de varf, note de mijloc si note de baza) si concentratia acestuia (esenta sau extract, apa de parfum, apa de toaleta, apa de colonie).

Daca ar fi sa intram in detalii, ar trebui sa vorbim si despre alti factori precum anotimpul si perioada zilei cand va fi folosit parfumul, personalitatea celui care va purta parfumul, stilul vestimentar etc.

Familii olfactive

Dupa anul 1900, expertii francezi in domeniul parfumurilor au incercat sa incadreze parfumurile in cateva categorii(familii olfactive) si anume:

  • parfumuri individual floral;
  • parfumuri buchet floral;
  • parfumuri citrice sau fructate;
  • parfumuri lemnoase;
  • parfumuri chypre;
  • parfumuri fougere;
  • parfumuri ambrate;
  • parfumuri cu miros de piele.

Dupa anul 1945, cand industria parfumurilor a luat amploare, si mai ales datorita unor parfumuri noi care nu prea isi gaseau locul in vechea oranduiala, categoriile de parfumuri se schimba in:

  • parfumuri florale;
  • parfumuri orientale;
  • parfumuri lemnoase;
  • parfumuri fresh;
  • parfumuri fougere (feriga).

Trebuie insa mentionat faptul ca nu exista unanimitate in privinta acestei clasificari.

In majoritatea cazurilor, realizarea unui parfum implica incrucisari precum cele de mai jos:
floral oriental, floral lemnos, oriental lemnos, oriental fougere, lemnos floral mosc, lemnos acvatic, etc.

Alte variante si subcategorii ar mai fi:

  • parfumuri aldehide – sunt parfumuri sintetice; cel mai renumit parfum aldehidic este Chanel No. 5 care s-ar situa in Roata Parfumurilor (roata creata de Michael Edwards in 1983) in subcategoria floral aldehide.
  • parfumuri ambrate – parfumurile ambrate intra in categoria Oriental.
  • parfumuri cu miros de piele – aceasta categorie are la baza ingrediente precum tutun, lemn, gudron de lemn si diferite ingrediente cu miros similar pielii.

Etapizarea notelor de parfum

Pe langa ingredientele pe care le contine parfumul trebuie sa mai stim si cum “se vor lasa mirosite” aceste ingrediente:

Notele de varf sunt cele mai volatile, mai putin rezistente (dureaza 5-30 minute), insa, creeaza prima impresie, cea care conteaza foarte mult in alegerea parfumului.
Notele de mijloc (de inima) sunt cele care se simt dupa notele de varf si care pot dura si cateva ore.
Notele de baza persista cel mai mult, chiar 24 ore sau mai bine (in functie de parfum, ph, fixatori folositi etc.).

Concentratii de parfum

Parfum (esenta sau extract) contine 20-40% uleiuri esentiale aromate.
EDP – Apa de parfum (Eau de Parfum) are cea mai mare concentratie de uleiuri esentiale parfumate, intre 8-15%.
EDT – Apa de toaleta (Eau de Toilette) este cea mai intalnita varianta de parfum, cu un continut de uleiuri si esente intre 4-8%.
EDC – Apa de colonie (Eau de Cologne) are cea mai mica concentratie de esente si uleiuri, intre 3-5%.