Termenii Parfumeriei

In acest articol o sa gasiti termeni mai putin familiari si multe dintre ingredientele folosite in parfumerie. O sa incercam sa va explicam ingredientele si tehnicile folosite, nefiind excesiv de stiintific sau de complicat.
Dupa ce veti parcurge acest glosar, o sa aveti cunostinte superioare in domeniul olfactiv, cunostinte care o sa va ajute sa alegeti un parfum sau sa puteti avea o discutie cu prieteniii la un dineu elegant sau alte evenimente mondene.

ABSOLUT (in franceza absolu): uleiul esential din flori mirositoare, in forma cea mai pura si cea mai concentrata; este utilizat pentru a se obtine un efect acentuat al florii in cauza.(De ex., trandafir absolut, rose absolu)

ALDEHIDE: grup important de substante chimice organice derivate din ingrediente naturale/sintetice, utilizate pentru a modifica, accentua sau modera formula unui parfum, conferindu-i acestuia un nou caracter, foarte personal.

AMBRA CENUSIE: substanta grasa provenind din stomacul casalotilor. In mod traditional, se recolteaza din mare sau de pe plaje, unde este adusa de valuri. Are un miros greu in stare naturala, dar prin prelucrare capata un miros cald si senzual; se foloseste cu mare discretie pentru obtinerea notelor de baza ale parfumurilor de calitate superioara.

BALSAM: rasina elastica obtinuta de la diversi copaci, arbusti si alte plante care se gasesc de obicei in nordul Africii si in sud-estul Asiei. Are o aroma dulce cu o senzualitate ce aminteste de miere; se foloseste pentru notele de baza ale parfumurilor, de obicei pentru cele din familia orientalelor.

BENZOIN: rasina balsamica dulce, asemanatoare la miros cu cacaua, obtinuta din arbolele tropical Styrax ce creste in sud-estul Asiei; ofera un miros dulce, ca de ciocolata (indeosebi orientale), actionand si ca un excelent fixativ.

BERGAMOTA: ulei esential cu miros de lamaie-portocala, extras din coaja unor mici portocale acre, necomestibile. Miroase puternic si pregnant, confera aciditate citrica si savoare unei treimi din totalul parfumurilor, fiind prezenta de obicei in notele volatile initiale.

CASSIA (in franceza cassie): cunoscut si drept scortisoara chinezeasca. Ulei obtinut din scoarta de arbust cassia (scortisor), cu un miros intepator dulce-codimentat, amintindde cel al scortisoarei, dar putin mai fin.

CASSIS: ulei puternic inmiresmat ce se obtine din mugurii de coacaze negre, utilizat cu pricepere de Van Cleef & Aprels pentru parfumul First, o mireasma misterioasa, profunda , cu iz de fruct.

CHIHLIMBAR: derivat al rasinii fosilizate de brad si uneori de trandafir de stanca (cistus). Confera parfumului un iz cald, usor fumegos, de piele fin lustruita si este utilizat ca ingredient de baza pentru a adauga formulei o licarire molcoma, precum si un excelent fixativ care sudeaza ansamblul de ingrediente. Este sintetizat pe scara larga, in multiple variante subtile ale mirosului fundamental de ambra.

CHYPRE: numele francez al insulei Cipru sau al mirosului de chiparos. In jargonul parfumeriei, numele unui tip de parfumuri preparate pentru prima oara de Francois Coty in anul 1917, pentru care a fost folosit un elegant acord de bergamota, muschi de stejar, rasini ambrate si paciuli, cu scopul de a se obtine un efect inedit cu iz de lemn-citric verde, diferind izbitor de parfumurile florale care dominase pana atunci productia mondiala.

CISTUS: cunoscut si ca labdanum, este un ulei distilat din seva cleioasa a frunzelor si a ramurilor de trandafir-de-stanca, un arbust raspandit in toata zona mediteraneeana. Are un miros cald, de piele si ambra, fiind de asemenea un excelent fixativ.

CUMARINA: da parfumurilor o nota de migdale glasate sau o nota proaspata si dulce de fan abia cosit. Se gaseste in boabele de tonka, in cuisoare si in levantica, dar in zilele noastre este cu precadere sintetizata, pentru a se putea tine mai bine sub control notele de baza ale unui parfum.

EAU DE PARUM, EAU DE TOILETTE, EAU DE COLOGNE: solutii parfumate de diverse tarii sau concentratii, obtinute prin diluarea in alcool a parfumului-mama. Cea mai tare si cea mai fidela reprezentanta a parfumului este varianta eau de parfum, care contine intre 10 si 20 % parfum; eau de toilette are intre 4 si 8 %. Prima este mult mai puternica si dureaza mai mult, dar multe femei prefera apa de toaleta, mai usoara si mai putin persistenta. Teoretic eau de cologne este o formula cu totul aparte – un amestec racoritor de citrice, neroli si rozmarin al carui prototip este No. 4711. Unii producatori de parfumuri insista totusi sa foloseasca termenul de apa de colonie pentru ceea ce este in realitate o apa de toaleta foarte diluata (intre 2 si 5 %); denumirea e asadar inexacta si il poate induce pe cumparator in eroare.

EXTRACT (in franceza extrait): parfumul pur, in forma sa cea mai concentrata – in general are o tarie de 20-30%, fiind diluat in alcool pur de 96% si este varianta la care trebuie sa recurgem pentru a obtine un impact maxim si o persistenta cat mai mai mare. Totusi, sub forma aceasta este greu de gasit in zilele noastre si ar fi oricum extrem de costisitor; prin urmare, varianta cea mai puternica pe care o avem la dispozitie ramane tot eau de parfum. Unele dintre produsele clasice ale Casei Guerlain mai sunt inca disponibile sub forma de extras.

FIXATIVI: ingredient de mare putere ce sta la baza compozitiei parfumurilor, legand intre ele toate celelalte elemente ale formulei. Ele ii permit parfumului sa dispara treptat, fara sa capete un miros neplacut. De obicei sunt rasini, cleiuri sau balsamuri. Multe dintre parfumurile americane contin fixativi de mare putere, ceea ce inseamna ca parfumul se mentine cam prea multa vreme si poate fi cam tare pentru unele gusturi, asa ca trebuie sa aveti grija cand il aplicati.

GALBANUM: ingredient rar si foarte scump, provenit din seva si rasina arborelui asiatic Ferula, ce creste mai ales in Iran. Utilizat pentru a da o nota intensa de frunzis parfumurilor cu tema de aer liber. Creatiile cele mai remarcabile la care a fost folosit sunt clasicul Vent Verd din 1947 de la Balmain si mai aproape de zilele noastre, No. 19 al Casei Chanel.

HELIOTROP: arbust (vanilie salbatica) din ai carui chiorchini de flori purpurii, intens parfumate, se obtine un ulei cu miros unic de vanilie si de cirese, capabil sa confere unui parfum un efect nostalgic si cald.

HELIOTROPINA: aldehida chimica cu miros floral migdalat, asemanatoare, dar nu la fel de evocatoare cu heliotropul; cu toate acestea, reuseste sa-l imite in mod stralucit.

IRIS: floare cu miros extrem de slab, exceptand radacinile din care, dupa ce au fost uscate si pastrate in incaperi incalzite, se obtine un ulei parfumat sau un compus gras solid de mare rafinament cu miros elegant, amintind de violete. In functie de procedeul de prelucrare, acestea pot avea si un miros atragator de lemn, cu un vag iz de violete. Ingredientele dintre cele mai scumpe si mai minunate sunt cunoscute si sub numele de orris.

LACRMIOARE (in franceza, muguet): este frecvent folosit numele francez, al acestor minuscule flori de primavara, cu aspect fragil, dar cu mireasma puternica pe care europenii le iubesc atat de mult. Dulce, pur si extrem de penetrant, mirosul lor reprezinta una dintre comorile lumii, insa, din cauza imposibilitatii de a capta esenta naturala, el este inlocuit de mai multa vreme cu un produs sintetic ce ramane totusi foarte convingator. Diroissimo al Casei Dior, datand din anul 1956, este chintesenta miresmei de lacramioare.

LEMN DE GUAIAC: miezul lemnos al copacului sud-american palasanto, din care se obtine un ulei si o rasina, utilizate atat ca fixativ, cat si pentru a conferi o nota insolita, floral padureata cu rezonante de trandafiri, violete si ceai alb.

LEMN DE SANTAL: putine parfumuri de calitate nu contin un procent oarecare din acest ulei mangaietor, cu izuri superbe si obsedante care se extrage din lemnul si din radacinile copacului pe care hindusii il considera sacru. De fapt, este un semi parazit, din fericire pentru noi, extrem de prolific in sud-estul Asiei si in unele parti ale Australiei, dar mai ales in India unde lemnul de santal cel mai fin se gaseste in satul Mysore. Esenta lui distilata are mai mult farmec si un miros deosebit de persistent.

LEMN DE TRANDAFIR: nu are nici o legatura cu trandafirii, ci este un ulei pretios a unui copac brazilian cunoscut sub numele jacaranda. Are un miros cald, bogat, vag rusinos si se utilizeaza acolo unde este nevoie de o nota de lemn mai puternica si mai bogata decat cea data de obisnuitul lemn de santal.

LINIAR: in timp ce majoritatea parfumurilor sunt concepute, conform traditiei, pe o baza termala (note inalte initiale, medi si joase de baza) care se dezvaluie treptat, multe dintre cele mai moderne utilizeaza un sistem prin care toate notele, ale tuturor ingredientelor sunt adunate si eliberate simultan, intr-o combinatie care nu cunoaste evolutii si nici nu se schimba de la primele efluvii pana la sfarsit. Cu alte cuvinte, ce mirosi la inceput este ce vei capata tot timpul, un exemplu poate fi irezistibilul parfum liniar de mare succes de la Givenchy, Ysatis.

MIMOZA: Este denumirea europeana pentru coaja, lemnul, frunzele si florile adunate in ciorchini mirositori ale unor arbori din familia salcamului. Florile insorite si stralucitoare au un miros placut, proaspat, fierbinte dar nu greu.

MOSC: ingredient cu miros extrem de pronuntat, dar de o senzualitate placuta, ce se obtinea in mod traditional din glandele cerbului moscat din Himalaya. Acum este aproape in exclusivitate fabricat pe cale sintetica, intr-o uimitoare varietate de concentratii si de subtile diferente de miros (mosc alb, mosc roz, mosc ambrat). Moscul confera parfumului o nuanta de sexualitate calda recognoscibila imediat, fiind totodata un fixativ puternic pe care se bazeaza un numar imens de parfumuri, cele mai multe dintre ele avand bunul-gust de al utiliza cu discretie. Parfumurile care se pretind a fi doar din mosc, sunt pur sintetice, de obicei, mult prea saturate pentru a nu-i deranja pe cei din jur.

MUSCHI DE STEJAR: un ingredient extraordinar, catifelat, care provine din rasina unor licheni ce cresc in special pe stejar, in padurile din sud-estul Europei. Risipeste in jur o mireasma puternica de verdeata, un excelent fixativ.

NAS: termen ce desemneaza un parfumier care poseda extraordinarul si nepretuitul talent de a identifica un numar impresionant de parfumuri diferite, pentru a crea unul nou sau pentru a asigura invariabilitatea mirosului, de la o serie de produse la alta. Un “nas” este capabil sa detecteze daca unul sau mai multe ingrediente au fost schimbate, fie si intr-un grad infirm.

NEROLI: ulei nepretuit si intens parfumat care se obtine din muguri inca nedeschisi ai portocalului de Sevilia. Se utilizeaza mai ales pentru a inveseli notele inalte initiale a sute de parfumuri cu iz puternic si naravas de citrice.

OLIBANUM: alt nume pentru tamaie, o rasina puternica aromata a arborelui nord-african Boswellia. Confera o tenta imbatatoare, condimentata cu iz vag de fum notelor de baza ale unui parfum, fiind totodata si un excelent fixativ.

OPOPONAX: rasina cleioasa cu arome de lemn-dulce sau de seva proaspata,asemanatoare cu smirna, folosita si ca fixativ, conferind o superba catifelare.

PACIULI: utilizat excesiv in era Flower Power a modei hippy, ramane un ingredient natural pretios, care se obtine din frunzele plantei de paciuli din sud-estul Asiei. Are o nota intensa si dulceaga de pamant care utilizata discret confera unui numar urias de parfumuri un miros marcat senzual, chiar de-a dreptul sexy.

PETITGRAIN: provine tot de la portocalul de Sevilia, ca si neroli si floarea de portocal absoluta; este un ulei citric inmiresmat, obtinut din lastari si frunzele pomului.

PIELE: s-ar putea sa va surprinda sa descoperiti aroma de piele utilizata in parfumuri, insa este unul dintre cele mai sofisticate si mai calde mirosuri folosite in acordurile de baza ale unor parfumuri faimoase la vremea lor: Cuir de Russie de la Chanel si Bandit Al Casei Piguet. Se obtine din grudoane tratate, rezultate din coaja unor specii de brad sau mesteacan, si mult mai rar din esenta distilata de piei tratate. Are un miros puternic, animal, fumegos si cald, care da un rafinament aparte multor parfumuri.

ROSE DE MAI: esenta valoroasa si de mare tarie, obtinuta din frumosii trandafiri Rosa centifolia din sudul Frantei si din nordul Africii; are un miros pur de trandafir, delicios de patrunzator, utilizat la nenumarate parfumuri.

SMIRNA: rasina cauciucoasa extrem de aromata a unor mici arbusti cu aspect de tufe din nordul Africii si din Arabia. Se foloseste in cantitati extrem de mici pentru a da parfumului o nota exotica, invaluitoare, amintind de tamaia aprinsa in biserica.

STYRAX: coaja aceluiasi arbore asiatic din care se obtine benzoin cu miros de ciocolata; prelucrata, are un miros neobisnuit de placut, asemanator cu al narciselor galbene. Este utilizat si ca fixativ puternic, cu precadere la parfumurile de tip oriental.

TIARE: ruda apropiata a gardeniei, dar cu flori mai mici; botanistii o numesc Gardenia tahitiensis. Florile ei cu petale in forma de stea emana un parfum de gardenie mai puternic fata de cel al gardeniei clasice.

TONKA: ulei extrem de puternic, extras din pastaile si semintele arborelui american tonka; are un miros foarte dinstinct de zahar caramelizat/martipan de migdale, cu o usoara tenta arginoasa. Se foloseste la parfumurile de tip oriental.

TRANDAFIR BULGARESC: varietate deosebita de trandafiri cultivata in cantitati industriale in faimoasa Vale a Trandafirilor din Bulgaria. Ofera cel mai fin rose absolue, cu un miros incredibil de bogat si de navalnic. Este extrem de scump si se utilizeaza pentru cele mai luxoase parfumuri.

TUBEROZA: este un membru al familiei liliaceelor, celebra pentru mirosul ametitor de dulce si de puternic. Un miros care poate coplesi daca nu este manuit cu sensibilitate, dar devine imbatator, onctuos, absolut minunat in sute de buchete florale echilibrate cu finete sau atunci cand constituie tema dominanta.

VANILIE: esenta de vanilie absoluta se extrage din semintele si din pastaile unei specii de orhidee. In universul parfumurilor, vanilia nu este doar sursa unei miresme calde de o dulceata blanda si exotica, ci si un fixativ care sudeaza notele joase a sute de parfumuri.

VETIVER: ulei esential absolut minunat cu miros de pamant si de padure, obtinut din radacinile ierburilor khuskhus care cresc pe mari suprafete din India meridionala si in Sri Lanka, in insula Haiti din Caraibe si, in varianta lor cea mai fina, in insula Reunion din Oceanu Indian. Este foarte puternic si persistent, adaugand un miros intepator de pamant notelor medii si de baza.

VIOLETA/FRUNZA DE VIOLETE: aproape imposibil de extras din florile naturale, mirosul de violete este de obicei reprodus sintetic sausugerat cu subtilitate prin utilizarea irisului florentin sau esentei de orris absolue. Frunzele naturale de violete au un iz racoros, ce evoca piperul si castravetele proaspat, si contin numai o foarte vaga aluzie de mireasma florala, adaugand oricarei compozitii o nota de prospetime naturala.

YLANG-YLANG: acest pretios ulei se extrage manual din tijele lungi si inmiresmate ale florilor de Cananga adorata, un arbore larg raspandit in Filipine, si in sud-estul Asiei si in insulele Comore din Oceanul Indian. Are omireasma inbatator de dulce,exotica, impetuoasa si constituie principalul ingredient al unui imens numar de parfumuri.

ZIBETA: unul dintre cele mai puternice fixative utilizate si azi in parfumerie; initial, se obtine din secretia glandelor genitale ale unei feline abisiniene. Urat mirositor in forma lui bruta, capata prin prelucrare si diluare puternica un miros seducator si senzual. In prezent, este obtinut pe cale sintetica, fapt pentru care zibetele, aflate pe cale de disparitie, sunt probabil recunoscatoare.